Quantcast
Channel: Tech Zone
Viewing all articles
Browse latest Browse all 187

Reisebrev fra Perth

$
0
0
Steinar Halvdan Hansen Møkkelgjerd og Kristine Glomsås Nymoen i Perth.

Steinar Halvdan Hansen Møkkelgjerd og Kristine Glomsås Nymoen i Perth. Foto: Privat.

I forbindelse med masteroppgaven var vi to studenter som fikk gleden av å reise til Curtin University i Perth i månedskillet januar/februar. Dette for å benytte deres lab til å gjøre dateringsanalayser med instrumentene Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) og Sensitive High-Resolution Ion Microprobe (SHRIMP).

I fjor høst fikk vi beskjed om at laserinstrumentet som vi skulle benytte til datering av innsamlede steinprøver ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) var ute av drift. I og med at vi begge skriver masteroppgaver hvor kartlegging er den mest sentrale delen, så måtte vi få til en løsning for å få gjennomført dateringene. Etter å ha sett på ulike alternativ falt valget på Curtin University i Perth, Australia. Det var ikke tilfeldig, veilderen vår fra NGU har tilknytning til en av de ansatte der og opplegget ble derfor raskt satt sammen.

Labarbeid

Vi satte oss på flyet fra Trondheim til Oslo 20. januar og var fremme i Perth midt på dagen 22. januar lokal tid. Totalt hadde vi seks dager til rådighet på laben sammen med Professor Chris Kirkland. Disse seks dagene fordelte vi slik at vi fikk to dager hver på SHRIMP’en og én dag hver på LA-ICP-MS’en. Fra disse seansene på laben fikk vi uran-bly (U-Pb) isotop data, sporelementer og lutetium-hafnium (Lu-Hf) isotop data fra de medbrakte zirkonene.

The Pinnacles Desert

The Pinnacles Desert var en av flere steder studentene besøkte. Ørkenen består av kalkstein som har motstått forvitring og stikker opp som tårn. Foto: Privat.

Utflukter

Vi leide en bil til det 12-dagers lange oppholdet og benyttet muligheten til å se litt mer av Perth og området rundt. The Pinnacle Desert nord for Perth ble besøkt, en nasjonalpark som består av en kalkstein som har motstått forvitring og stikker opp som tårn. I et forsøk på å få se Australias kanskje mest kjente varemerke, kenguru, ble tilbaketuren fra Pinnacles Desert lagt innom Yanchep nasjonalpark. Her fikk vi se fantastisk natur og campingområder som tilbød alt fra show med koalaer til besøk i krystall gruver. I tillegg besøkte vi Rottnest Island, en øy utenfor Perth hvor det er kjempemuligheter til å snorkle og ellers sykle rundt i flott natur. Byen Perth er preget av voldsom vekst og de fleste av bygningene i sentrum er renovert eller bygget i løpet av de siste ti årene.

Yanchep nasjonalpark. En kengurumamma og et kengurubarn.

Yanchep nasjonalpark. En kengurumamma og et kengurubarn. Foto: Privat.

Tusen takk!

Vi ønsker å rette en stor takk til instituttet for geovitenskap og petroleum som har gjort det mulig for oss å gjennomføre denne turen!

En takk rettes også til våre veiledere Bjørn Eske Sørensen (v/NTNU) og Trond Slagstad (v/NGU) som har hjulpet til med å få i stand et godt opplegg i forkant av avreisen, men også underveis på reisen. Takk også til professor Chris Kirkland (v/Curtin University) for opplæring og oppfølging på laben, samt hjelp til redusering av data.

Læringsutbyttet vi fikk av dette besøket har kommet godt med i det videre arbeidet med masteroppgavene våre og vil være noe som vi begge kan dra nytte av i videre karrierer.

Med vennlig hilsen,

Steinar Halvdan Hansen Møkkelgjerd og Kristine Glomsås Nymoen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 187