
Dette skulle de visst på forhånd! Her deler NTNU-studenter praktiske tips om utveksling til Kina. Helene Hogna og Thomas Aschehoug er avbildet i Beijing. Foto: privat
Vurderer du, eller skal du reise til Kina? Visste du at Kina har den tredje største gruppen internasjonale studenter, rett bak USA og England? Her skriver fire av NTNUs utvekslingsstudenter til Beijing og Shanghai om sine erfaringer. De har noe gode tips til deg!
Signes tips fra Shanghai Jiaong University

Lunsjtid! Signe i en travel studentkantine ved Shanghai Jiaotong University. Foto: Privat
- Navn: Signe Truyen Ryssdal
- Studieprogram: Produktutvikling og Produksjon (MTPROD)
- Studieretning: Energi-, prosess- og strømningsteknikk
- Hovedprofil: industriell prosessteknikk
- Utvekslet til: Shanghai Jiaong University
1. Kinesisk tidsbegrep
Skulle ønske jeg visste mer om hvor lang tid ting tar, særlig når man regner med lunsjpausen midt på dagen. Jeg har brukt utrolig mye tid på å vente og stå i kø i forbindelse med registrering hos skolen og politiet, henting av bankkort, osv. Og plutselig, midt på dagen, tar de gjerne en lunsjpause som kan vare i opp til to timer. Dette informerer de ikke alltid om, så da ender man med å sitte og vente uten at noen er der. Hadde jeg visst mer om når faktiske business hours er og hvor lang tid ting tar, hadde jeg kunnet planlagt litt bedre.
2. Transportregler
Særlig om når metroen slutter å gå. Metroen i Shanghai er helt super, men siste tog går ganske tidlig. Det varierer også fra stasjon til stasjon når siste Metro går. Hvis man ikke rekker siste Metro hjem må man ta taxi eller Didi (Kinas svar på Uber). Jeg ble en gang stående i over en time og vente på Didi fordi jeg ikke rakk siste Metro, og siden mange da vil hjem blir det vanskelig å få tak i Didi. Hadde jeg satt meg bedre inn i metroreglene før jeg kom hadde jeg kunnet planlegge hjemturen litt bedre.
3. Lære mer kinesisk før du reiser
De setningene jeg husket kom greit med, men jeg burde ha lært meg noen flere enkle setninger (f. eks hvordan man bestiller mat og taxi), fordi det er mange som ikke snakker engelsk her. Det hadde særlig vært nyttig å lære å telle med hendene! Dette hadde jeg lært fra UTFORSK Mandarin crash course før jeg kom, men hadde ikke øvd nok på det. Om jeg hadde kunnet litt mer grunnleggende kinesisk før jeg dro hadde starten av oppholdet vært litt enklere
Tobias’ tips fra Tsinghua University

Tobias i Hangzhou hvor den berømte kinesiske longjing-teen er fra. Foto: privat
- Navn: Tobias Skjelvik
- Studieprogram: Datateknologi (5år sivilingeniør)
- Studieretning: Programvareutvikling
- Hovedprofil: Spillutvikling og interaksjonsdesign
- Utvekslet til: Tsinghua University, Beijing
1. Wechat og Alipay er alt.
I Kina baserer nesten all form for informasjonsflyt og betaling seg på de digitale løsningene Wechat og Alipay. Dette er to mobilapplikasjoner som tilbyr betaling, og kommunikasjon mellom personer og bedrifter. Wechat er som en samlet applikasjon for alle vestlige medier som Instagram, Messenger, Facebook etc. Kombinert med betalingsløsninger og mini-applikasjon fra bedrifter, som nettbutikker til taxiløsninger som Didi. Alipay er mer en ren betalingsløsning og nettbutikk, men du vil kunne bruke enten Alipay eller Wechat som betalingsløsning i nesten alle butikker og på nett. Uten en mobil med Wechat eller Alipay, samt et tilkoblet kinesisk bankkort kommer du ingen vei! Det bør være prioritet nummer en når du ankommer Kina.
2. Alt er på kinesisk.
Det er nesten ingen i Kina som kan engelsk. Jeg hadde hørt det på forhånd, likevel virket det for fremmed til å være sant. Fra dag en her i Beijing har kommunikasjon med andre mennesker som regel foregått på kinesisk, både i virkeligheten og over meldinger med bedrifter på nett. Enkelte steder som offentlig administrasjon har som regel tjenestefolk som kan nok engelsk til å formidle de viktigste tingene en bør vite i prosesser som å registrere seg ved universitetet, eller når en oppretter en kinesisk bankkonto, men på en politistasjon vil det som regel ikke være noen som snakker engelsk.
3. Ha fotokopi av passet.
Før jeg dro til Kina var jeg litt bekymret for hvordan livet kom til å være her. Det virket veldig fremmed og jeg tenkte egentlig at stedet var litt utrygt. Etter å ha kommet hit har jeg ikke opplevd noe annet enn det motsatte. Folk er som regel veldig innstilt på å hjelpe, og jeg har ikke følt meg utrygg i det hele tatt. Det er mye fokus på sikkerhet, og dette er nok mye av grunnen til at jeg har følt meg så trygg. En bekostning er at man risikerer å bli bedt om å vise frem passet sitt. Dette kan være ugunstig i tider hvor passet er sendt inn til behandling hos steder som universitetet eller visumkontorer. Det er derfor veldig viktig å ha fotokopier av passet sitt til enhver tid hvis man er ute og reiser. Et par bilder på telefonen av passet og visum, samt en utskrift er veldig kjekt å ha for å vise frem til sikkerhetspersonell ved kontroller og innganger til ting som togtransport eller mer befolkede turistattraksjoner i Beijing. I tillegg kan det også være lurt å ha en kopi av andre viktige dokumenter, det er ofte behov for det ved søknader om ulike ting som nytt visum.
Helene og Thomas sine tips fra Tsinghua University

Helene og Thomas i Beijing, tegnene over porten står for “Tsinghua hage”. Foto: privat
- Navn: Helene Hogna og Thomas Aschehoug
- Studieprogram: Industriell økonomi og teknologiledelse
- Studieretning: Datateknologi, med kunstig intelligens (AI)
- Utvekslet til: Tsinghua University, Beijing
1. Ha med deg gyldig legitimasjon og viktige dokumenter overalt de første ukene.
Pass er den eneste gyldige legitimasjonen for utlendinger før man har fått et eventuelt studentkort. De fleste steder blir dette tatt på blodig alvor, og spesielt som en forvirret utvekslingsstudent vil de gjerne både dobbel- og trippelsjekke hvem du er. I hele registreringsprosessen på universitetet bør man ha gyldige adgangspapirer og flere kopier med seg til enhver tid. Byråkratiet er overveldende de første ukene, og mye mer omfattende enn man er vant til som norsk student i Norge. Dette gjelder for så vidt også dersom man skal til Beijing eller Kina som turist.
2. Kina har et totalt annet syn på personvern og sensur.
Overvåkningskameraer er ikke uvanlige og datoen for lanseringen av det nye «social credit»-systemet nærmer seg. Dette er fjernt fra det økende fokuset på personvern i Norge og Europa. Samtidig har overvåkningen og strengere kontroll sørget for at kriminaliteten er svært lav, og Beijing er en trygg by. Det er også verdt å nevne at man er avhengig av å ha VPN for å ha tilgang på enkelte vestlige applikasjoner, som Facebook og Google. VPN er i teorien ikke lovlig i Kina, og rundt nasjonale helligdager stenger myndighetene de fleste VPN-applikasjonene. Det skal sies at flere kinesere likevel har både gmail- og instagram-kontoer, og bruken av VPN er velkjent.
3. Som student i Kina har man ufattelig mange reisemuligheter!
På kinesisk oversettes «Kina» til «Zhong guo», som betyr midtens rike. Man er virkelig plassert midt i Asia, og alt fra hurtigtog, fly og sykler er lett tilgjengelig. Prisene er en god del billigere enn hjemme og man kan oppleve mye på få dager. Dersom man vil få maksimalt ut av utvekslingsoppholdet innen kultur og eksotiske opplevelser er Beijing og Kina et godt og spennende valg.
- Se også: Utveksling til utlandet – NTNU
Intervjuene i blogginnlegget er utført av Qiaoqiao Wang, som jobber ved NTNU Energy som Kina-koordinator i både utdannings- og forskningsfelt. Hvis du er interessert I å vite mer om UTFORSK-prosjektet «Gateway to China» og kræsjkurs i mandarin, bare ta kontakt.