
HydroContest er den første internasjonale studentkonkurransen dedikert til maritim energieffektivitet. Her samles fremtidige ingeniører fra nesten hele verden rundt et felles problem: «å frakte mer, raskere, og bruke mindre energi». Konkurransen, som foregår i Lausanne, Sveits, ble først arrangert i 2014, og i år stiller NTNU med lag for aller første gang.
Energieffektiv båt
Man kan på mange måter si at HydroContest er den maritime parallellen til studentkonkurranser som Shell Eco-Marathon, hvor de bygger energieffektive biler. I HydroContest blir hvert lag tildelt den samme elektriske motoren og det samme batteriet, men står, med få begrensninger, fritt fram til å bygge båten (eller båtene) slik de vil. Den største fysiske begrensningen vi har er at båten skal passe innenfor en boks på 2m x 2,5m x 2,5m. Konkurransen har tre kategorier: lettvekt, massetransport og langdistanse. Båtene i lettvektsklassen skal representere fritidsbåter, og skal derfor lastes med 20 kg. Fra tidligere år har vi sett at katamaranskrog med hydrofoiler er en mye brukt strategi her. I massetransporten skal båten frakte 200 kg, dette for å simulere et lasteskip. Når det kommer til langdistansekategorien skal man kjøre så langt som mulig på to timer – vinneren er den som klarer flest runder før batteriet går tomt. Dette er definitivt en optimeringsprosess, og det er tidligere lag som har brukt egenprodusert styringskontroll for akkurat denne konkurransen, nettopp for å optimere kjøringen slik at de kommer lengst mulig.
Fra teori til praksis
NTNUs lag består av 11 studenter fra 1.-3. klasse ved Institutt for marin teknikk. Foruten postdoktor Eirik Bøckmann som organiserer det hele, er vi et relativt ungt og uerfarent lag. Men det setter ingen stopper for oss, vi lærer desto mer. Det er ingen tvil om at det bør være en sammenheng mellom den teorien man møter på skolen og de oppgavene vi kommer til å stå overfor i praksis. Mye av motivasjonen for å bli med på dette spennende prosjektet er nettopp å få bruke teorien vi lærer til noe praktisk, men også å lære noe helt nytt. Det at konkurransen foregår i Lausanne, Sveits, kan også spekuleres i å ha vært en liten motivasjonsfaktor for flere av lagmedlemmene.
Viktig med samarbeid
Laget ble satt sammen i løpet av desember 2015, og i starten av januar hadde vi vårt første møte. Det ble bestemt at vi skulle bygge to ulike båter, en for massetransport og en for lettvekt – og med det delte vi laget i to for å jobbe med hvert vårt konsept, for deretter å samarbeide mer når vi kom til byggefasen. Designfasen er en utrolig viktig, men også tidkrevende prosess. Idémyldringen startet umiddelbart, og da er det bare å rope ut alt man har av tanker, uansett hvor dumt det måtte høres ut. Når dette var gjort var det behov for en gjennomgang av de ulike ideene og konseptene vi hadde kommet opp med. Noen ble raskt forkastet og andre bestemte vi oss for å undersøke nærmere.
Etter å ha drøftet, regnet, lest og tegnet gjentatte ganger landet begge gruppene på to ulike konsepter vi ville gå for, i henholdsvis massetransport- og lettvektsklassen. Nå var det på tide å gå enda grundigere til verks: mer regning, drøfting, skissering, lesing og litt 3D-modellering programmer som DELFTship. Design – regning – endring, frem og tilbake, hele tiden. En utrolig intensiv og tidkrevende periode, men til gjengjeld veldig lærerik og spennende. Det skal bli gøy å se hvordan sluttproduktet blir sammenlignet med tidlige konsepter.
Gode ressurser
Nå har det seg slik at vi begynte samarbeidet tidligere enn først tenkt – da vi har valgt å ikke bygge to helt ulike båter. Skroget vi bruker i lettvektsklassen skal også brukes til massetransport. Skroget har vi selv modellert i et program som heter DELFTship. Disse skrogene fikk vi deretter frest hos MARINTEK, før vi tok hendene fatt og kledde de med glassfiber, både innvending og utvendig. Her har du materialteknikk på sitt beste!
På Tyholt er vi så heldige å ha innmari gode ressurser, både når det kommer til kunnskapsrike og engasjerte professorer og studenter, og ikke minst MARINTEK i samme bygg. Her utvikles morgendagens havromsteknologi, og her har vi fått mange tips og råd når det kommer til byggingen av båtene. For er det noe de kan på MARINTEK så er det å bygge båt.
Byggeprosessen er vi godt i gang med. Vi har gjort mye, men det gjenstår også en god del. Tiden går fort når man har det gøy, og å se at vi stadig kommer nærmere båten vi i starten hadde på papiret er morsomt. Motivasjonen er på topp, så nå setter vi alle kluter til fram mot avduking under Ocean Week i mai.
Håper å se deg på avdukingen under Ocean Week 11. mai!
Hilsen Team NTNU!
Dette blogginnlegget ble skrevet av masterstudent, Odin Dypdalen Kjærvik, NTNU
-Institutt for Marin teknikk