
Det er en klar sammenheng mellom hvordan vi utformer og drifter våre nærings- og yrkesbygg – og hvilke verdier disse arealene produserer. Det er derfor overraskende at strategier for optimalisering av verdi ikke benyttes i Norske sykehusbygg.
For å få gode, tilpasningsdyktige og brukbare bygg trengs det kompetente aktører. Dette gjelder både hos eiere, brukere, arkitekter, rådgivere og entreprenører. De trenger gode verktøy for beslutningsstøtte og de må kunne kommunisere dette i prosjekter og prosesser. Forskningsprosjektet OSCAR utvikler kunnskap, metoder, verktøy, gjennomføringsmodeller og prosesser som muliggjør optimalisering av utformingen av bygg, slik at bygget kan bidra til god verdiskapning for eiere og brukere gjennom dets levetid. I dette prosjektet involveres masterstudenter, og bachelorstudenter, aktivt gjennom aktiv rekruttering fra NTNU og Prosjekt Norge. Prosjekt Norge er den viktigste nasjonale arena for utveksling av prosjektrettet kunnskap. Nettverket kjennetegnes av tunge fagmiljø innen akademia som fungerer som en ekstern referanse til virksomheters egen prosjektkompetanse.
Verdiskaping i sykehusbygg
Peter Johann Hareide, har i sin masteroppgave analysert verdiskaping i sykehusbygg. En for lav tilstandsgrad hos nærmest halvparten av de norske sykehusene har ført til en estimert oppgraderingskostnad på 35-45 milliarder NOK. Sykehusbygg Helseforetak (SBHF) ble etablert i 2014 som et landsdekkende helseforetak med mål om å bidra til bedre planlegging, gjennomføring og drift av sykehusprosjekter. Masteroppgaven søker svar på ”hva er verdi i en bygningskontekst? Hva skaper verdi i sykehusbygninger? Hvilke strategier burde benyttes i fremtidigutvikling av sykehusbygninger?” Det undersøkes hvordan verdi skapes i sykehusbygninger gjennom tidligfaseplanlegging. Masteroppgaven vurderer deretter strategier for optimalisering av verdi i norske sykehus. Masteroppgaven er basert på tilfellestudier av fire norske sykehus samt SBHF. Sykehusene ble ferdigstilt mellom år 2000 og 2015 og tidligfaseplanleggingen startet 12-15 år tidligere.

Akuttmottaket St. Olavs hospital. Verdiproduksjon er helt avhengig av fysiske rammevilkår.
Manglende fokus
Resultatene fra studien indikerer at en verdifull bygning er en bygning som skaper optimale forhold for helsetjenestene. Verdiledelse er en anbefalt fremgangsmåte som kan bidra til dette. Gjennom nøye vurderinger av behov og krav utarbeides riktige spesifikasjoner og kriterier som kan bidra til å skape en verdifull bygning. I både planlegging og drift av dagens sykehus er man klar over flere strategier for optimalisering av verdi, men de benyttes ikke som tiltenkt. Bygningenes tilstandsgrad og et etterslep av forvaltning, drift og vedlikehold støtter denne teorien. Masteroppgaven konkluderer med at et mer bevisst fokus på tilpasningsdyktighet, livsløpskostnader og strategisk involvering av fasilitetsstyring (Facilities Management) vil bidra til optimalisering av verdi i norske sykehus. SBHF kan være en aktør som bidrar til at strategiene blir tatt i bruk i fremtidens sykehusbygninger.
Fakta om OSCAR:
OSCAR er et såkalt BIA-prosjekt («Brukerstyrt innovasjonsarena») og har delfinansiering fra Norges forskningsråd. Deltakende bedrifter: Multiconsult (prosjekteier), BundeGruppen, Kruse Smith, Ø M Fjeld, MainManager, NSW Arkitekter, LINK Arkitektur, Norsk Bygg- og eiendomsforening, Schneider electric, Caverion, OEC, Evropska Pravna Fakuteta (Slovenia), HiOA, NTNU, SINTEF Byggforsk, Coor Service management, Statsbygg, Forsvarsbygg, og Helse Sør-øst. Prosjekt Norge er involvert for å bistå med spredning av resultatene og involvering av nysgjerrige studenter. Prosjektet har varighet 2014-2017.
Denne bloggposten er skrevet av Svein Bjørberg og Jardar Lohne,
–institutt for bygg, anlegg og transport