Quantcast
Channel: Tech Zone
Viewing all 187 articles
Browse latest View live

NTNU TechZone flytter

$
0
0

Dette blir det siste blogginnlegget for NTNU TechZone på denne webadressen – www.ntnutechzone.no

Vi flytter nå til NTNUs bloggtjeneste med ny webadresse:

www.ntnu.no/blogger/teknat

Innlegg fra 2019 eller tidligere vil fortsatt være tilgjengelig på www.ntnutechzone.no

Håper du følger med oss videre for nye spennende blogginnlegg om teknologi og naturvitenskap på NTNU


Teknologi og vitenskap

$
0
0

Begrepene teknologi og vitenskap brukes gjerne om hverandre, men de er langt fra ensbetydende. Her ser vi nærmere på hva de to begrepene betyr og forskjellen mellom dem. Vi ser også på betydningen av vitenskap og teknologi i praksis.

Vitenskap

Vitenskap handler om å innhente kunnskap om ulike fenomener og finne årsaken til dem. Ordet defineres i Store norske leksikon som «systematisk, metodisk og kritisk undersøkelse, studium eller forskning», og det brukes både om selve forskningen og om resultatene det gir. Det skilles gjerne mellom ulike typer vitenskap, for eksempel naturvitenskap, medisinsk vitenskap og samfunnsvitenskap.

Teknologi

Teknologi på sin side er bruk av vitenskap for praktiske formål. Store norske leksikon definerer teknologi som «læren om teknikker og de tilhørende materielle produkter innenfor et bestemt område». Det finnes flere ulike typer teknologi, men felles for dem er utvikling og bruk av produkter til industriell eller personlig bruk.

Vitenskap og teknologi

Vi bruker altså ordet vitenskap om innhenting av kunnskap, og ordet teknologi når vi setter denne kunnskapen i praksis. Vitenskap om en sykdom kan for eksempel bli benyttet til å utvikle et teknologisk verktøy for å kurere den aktuelle sykdommen. Vitenskap handler om teorier og undersøkelser, mens teknologi dreier seg om produksjon og prosesser.

Vitenskap og teknologi i praksis

Vitenskap og teknologi går altså som hånd i hanske, og påvirker alle deler av livene våre. Teknologisk og vitenskapelig utvikling er kanskje spesielt viktig innen medisin, da medisinske innovasjoner kan forbedre og til og med redde liv.

For tiden jobbes det for eksempel med å utvikle sensorer for å kontrollere diabetes, en sykdom som på verdensbasis rammer mer enn én av ti voksne. Ifølge Bergens Tidene er sensoren på størrelse med et riskorn, og den skal altså gjøre hverdagen til diabetikere enklere.

Teknologi kan også brukes til å redde mer enn bare mennesker. Nesten to tusen år etter vulkanutbruddet fra Vesuv skal nå ny teknologi blåse liv i pompeii. Den italienske byen ble begravd i aske fra det voldsomme vulkanutbruddet i år 79 e.Kr.

Pompeii har stått på verdensarvlisten siden 1997, men de siste tiårene har byen forfalt betydelig. Ny teknologi og kunnskap om hvordan byens innbyggere levde skal nå gi byen nytt liv.

The post Teknologi og vitenskap first appeared on Tech Zone.

Teknologi og vaksiner

$
0
0

Vitenskap og teknologi er spesielt viktig innen medisin, for eksempel når det kommer til vaksiner. En vaksine brukes til å stimulere immunapparatet slik at den vaksinerte blir immun mot den aktuelle sykdommen uten å bli syk. Her ser vi nærmere på vaksinens historie og utvikling.

Den første vaksinen

Den første vaksinen ble introdusert av den britiske legen Edvard Jenner i 1795. Jenner brukte kukoppervirus til å beskytte mot koppervirus, et beslektet virus som er veldig skadelig mot mennesker.

Asiatiske leger hadde lenge før dette brukt en tilsvarende metode, hvor de ga barn skorpe fra lesjoner fra mennesker som hadde fått koppervirus. Dette hadde blandet effekt, da noen utviklet immunitet, mens andre bare ble smittet.

Jenners metode med å bruke et lignende og mindre skadelig virus for å danne immunitet mot kopper, viste seg å være en optimal framgangsmåte.

I 1881 demonstrerte den franske mikrobiologen Louis Pasteur at immunitet mot miltbrann kan oppnås ved å injisere sauer med en svekket versjon av basillen som er årsaken til sykdommen. Fire år senere utviklet Pasteur en beskyttelse mot hundegalskap.

Etter hans tid ble søken etter nye vaksiner intensivert og vaksiner mot bakterier og virus ble introdusert til menneskeheten. Gjennom denne forskningen ble koppervirus fullstendig utryddet over hele verden i 1980, og antall poliotilfeller ble redusert med 99 prosent.

I dag har vi egne vaksiner mot et stort antall sykdommer, selv om ikke alle er 100 prosent effektive eller kun brukes på grupper med stor risiko.

Covid og mRNA-vaksiner

Verden skal være glade for at Covid-19 viruset ikke kom noen år tidligere. Vaksinen mot Covid-19 er en type mRNA-vaksine som det har blitt forsket på i flere tiår, men som hadde sine første kliniske tester først etter 2010.

Måten mRNA vaksiner lages gjør at disse kan utvikles mye raskere enn vanlige vaksiner. I tillegg til dette kan produksjonen av disse vaksinene standardiseres, noe som gjør det enkelt å øke produksjonen i tilfelle man trenger å vaksinere hele verden i løpet av noen måneder.

Mange forskere mener det vil vært tilnærmet umulig å beskytte befolkningen mot en stadig utviklende Covid-19 uten forskningen som ligger til grunn for mRNA. Verden hadde trolig sett helt annerledes ut hvis Covid-19 hadde dukket opp i Kina for 15 år siden.

The post Teknologi og vaksiner first appeared on Tech Zone.

Miljøkrise og fornybar energi

$
0
0

Verdens klima er i endring, og de fleste forskere verden over er enige om at denne klimaendringen er menneskeskapt. La oss se litt nærmere på denne miljøkrisen, og hvordan vi kan bruke vitenskap og teknologi til å komme oss ut av den.

Vær og klima

Det er ingen tvil om at gjennomsnittstemperaturen på kloden vår stiger, og at den i dag er på sitt høyeste noensinne. Forskere har utviklet modeller for fremtiden, som forteller oss at den globale oppvarmingen vil skje raskere og være kraftigere jo lenger nord vi kommer.

Havet stiger og blir surere som et resultat av smelting av isbreer og varmere havtemperaturer. I tillegg tar havet opp og lagrer store deler CO2, noe som hindrer at CO2 slipper ut av atmosfæren. Isen på Grønland og Antarktis har minket betydelig i størrelse de siste 20 årene.

Forskere mener at hovedårsaken til disse klimaendringene er at det slippes ut mye mer drivhusgass i atmosfæren enn hva som er naturlig. Karbondioksid (CO2) er et godt eksempel på dette, og økningen av mengden CO2 i vår atmosfære er i stor grad menneskeskapt. I hovedsak er dette drevet av våre vanligste energikilder som kull, gass eller olje.

Fornybar energi

Den eneste måten å redusere klimaendringene er å slippe ut mindre drivhusgasser i atmosfæren. Mennesker er fortsatt veldig avhengige av fossilt brensel for å forsørge verden med energi.

Det er derfor veldig viktig med forskning og utvikling av fornybar energi som vindkraft og vannkraft. Faktisk er det antydet at investeringene i fornybar energi må tredobles for å nå klimamålene.

Norge har over mange år hatt stor fokus på «ren energi» gjennom vannkraftverk, og i senere tid også vindkraft. Det er også planer om store prosjekter innen havvind i tiden som kommer. Norge er med sin enorme kystlinje en utmerket kandidat for havvind, og det er blitt forsket mye på dette.

The post Miljøkrise og fornybar energi first appeared on Tech Zone.

Teknologi på film: Don’t look Up

$
0
0

Don’t Look Up er en stjernespekket satire fra Netflix om klimakrisen. Her brukes altså teknologi som et bakteppe for å skape underholdning, samtidig som man setter et viktig tema på dagsordenen. Denne mørke komedien er en interessant versjon av en katastrofefilm.

I Don’t Look Up møter vi to forskere (Leonardo DiCaprio og Jennifer Lawrence) som oppdager at en komet er på vei rett mot jorden. Kometen beregnes til å være større enn den som utryddet dinosaurene, og den ligger an til å utrydde menneskeheten innen seks måneder. Forskerne gjør sitt beste for å varsle resten av verden om denne katastrofen, men ikke en gang presidenten gjør noe for å stanse kometen og redde menneskeheten.

Denne filmen er stappfull av store filmstjerner som Meryl Streep, Ariana Grande, Jonah Hill, Cate Blanchett og mange flere. Stjernegalleriet er definitivt den beste delen av filmen, da alle gjør en fenomenal jobb.

Som vanlig imponerer også DiCaprio. Én scene er spesielt imponerende, der hans karakter fullstendig mister fatningen på direktesendt tv og publikum blir sittende igjen å måpe. Det er tydelig at DiCaprio har lagt sine personlige følelser i denne opptreden, da han over lang tid har uttrykt et personlig engasjement til klimakrisen.

Siden Don’t Look up er en satire, er de fleste av karakterene laget for å representere noen i virkeligheten. Maryl Streep spiller den amerikanske presidenten, full av fornektelse og tvilsomme motiver.

Det er vel liten tvil om at hun er ment å representere tidligere president Donald Trump. Karakteren Peter Isherwell, en sosialt utilpass milliardær innenfor teknologiindustrien representerer kanskje Elon Musk, Jeff Bezos eller Mark Zuckerberg.

Konklusjon

Filmen er i tydelig mer opptatt av budskapet rundt klimakrisen enn selve underholdningen. Den dytter klimabudskapet på deg igjennom hele filmen, noe som til tider kan virke unødvendig. Men, det er nok hele poenget med filmen.

Tempoet i filmen går til tider veldig fort, noe som gjør det litt vanskelig å bli veldig engasjert. Hovedspøken er konstant igjennom hele filmen – nemlig at folkemassen er dumme og er ikke villig til å akseptere situasjonen. Selv om filmen har noen utfordringer, er den definitivt verdt en titt.

The post Teknologi på film: Don’t look Up first appeared on Tech Zone.

Teknologi og romfart

$
0
0

Gjennom hele historien har mennesker stilt spørsmål ved om det finnes liv på andre planeter. Universet er ubeskrivelig stort, og selv om sannsynligheten for at det oppstår liv på en planet er ekstremt liten, er det overveiende sannsynlig at det er eller har vært liv på andre planeter.

Dette er et svært spennende og fascinerende tema, og du har kanskje selv drømt om å få reise ut i verdensrommet? Det kan vi dessverre ikke hjelpe deg med, men vi har en god erstatning.

Du får mer hos campeonbetonlinecasino.com, og du kan selv ta turen ut i verdensrommet i spill som Space Conquest, Space Gem eller hvorfor ikke Space Cowboys?

Liv på Mars?

Forskere har over lang tid forsøkt å finne bevis på liv på andre planeter, og Mars i vårt eget solsystem har vist tegn til at den kan ha hatt liv. Det har tidligere blitt funnet spor etter is på Mars, som er et veldig godt tegn og en forutsetning for liv slik mennesker kjenner det.

Det har blitt sendt flere romfartøy til Mars, inkludert rovere, satellitter og landete fartøy som skal sende tilbake målinger fra Mars. Dette for at vi skal kunne forstå forholdene der bedre.

Allerede i 1976 ble det store reaksjoner etter at marssonden Viking landet på Mars og sendte bilder tilbake til NASA. På ett av bildene kunne det se ut som en skulptur av et ansikt i sanden.

Denne formasjonen som ble fotografert var over 1500 meter lang og fikk etter hvert navnet «Mona Lisa fra Mars». Etter hvert har det kommet mange slike bilder og etterfølgende sterke påstander om bevis på at det har vært liv på Mars.

Men, som oftest dreier dette seg om dårlig bildekvalitet eller at lys og skygger spiller oss et puss. Men i mai i år sendte Curiosity-roveren nye bilder fra Mars som igjen skaper reaksjoner hos forskerne her hjemme.

The post Teknologi og romfart first appeared on Tech Zone.

Teknologi og casinospill

$
0
0

Teknologien har utviklet seg drastisk siden de siste tiårene, ikke minst med tanke på internett og smarttelefoner. Casinobransjen har utviklet seg i takt med teknologien, og i dag er casinospill tilgjengelig for alle og enhver, enten via datamaskinen eller mobilen. Men, slik har det ikke alltid vært. La oss se litt nærmere på den teknologiske utviklingen innen casinospill.

Den første spilleautomaten

På slutten av 1800-tallet utviklet Charles Fey den første mekaniske spilleautomaten, kalt Liberty Bell. Dette var en svært enkel innretning, med kun tre hjul og fem symboler. Til tross for disse begrensningene var spillmaskinen revolusjonerende for sin tid. Den ble svært populær, og la grunnlaget for dagens videoautomater.

Fra mekaniske til elektroniske spilleautomater

Etter hvert som teknologien utviklet seg, fikk vi elektromekaniske spilleautomater. Det første helelektromekaniske spillet ble lansert i 1963, og det fikk navnet Money Honey. Utbetalingsmekanismen var automatisk, og spillet banet vei for videre utvikling.

Den første helelektroniske spilleautomaten ble lansert av IGT i 1976, noe som revolusjonerte casinobransjen. Videoteknologi gjorde det mulig å integrere nye spillfunksjoner, og det dukket opp stadig nye og innovative spill.

Internett åpnet etter hvert for helt nye muligheter innen spillbransjen, og det var intet mindre enn revolusjonerende å kunne spille på spilleautomater hjemmefra. I dag er selv dette avleggs, takket være smarttelefoner og mobilteknologi.

Moderne videoautomater

I dag er det knapt grenser for hva spillutviklerne får til, og spilleautomatene blir stadig mer avanserte. Et av de beste nettcasinoene for gamblere, Campeonbet, har mer enn 5 000 ulike spilleautomater, med massevis av spennende og innovative funksjoner.

Mens du trykker på mobilen for å spinne hjulene kan du tenke tilbake til den tiden da man måtte dra til et fysisk casino og trekke i en spake for å spille. Det er ingen tvil om at teknologien har revolusjonert casinobransjen.

The post Teknologi og casinospill first appeared on Tech Zone.

Viewing all 187 articles
Browse latest View live