Bioingeniørstudentene på NTNU i Trondheim får testet sine ferdigheter på «speed-date» med laboratoriet. Dette er med på å sikre at vi utdanner kandidater som er klare for arbeidslivet.
Institutt for bioingeniørfag ved NTNU i Trondheim tar i bruk utradisjonelle metoder når de skal sikre at studentene virkelig har lært både teori og ferdigheter før de skal ut i arbeidslivet. Vi var med bioingeniørstudentene ved NTNU i Trondheim på praktisk eksamen i emnet HBIO3005 Medisinsk laboratorieteknologi 6, Medisinsk biokjemi, mikrobiologi og patologi (20 studiepoeng).
To studenter gjennomfører praktisk eksamen i emnet HBIO3005 Medisinsk laboratorieteknologi
Presisjon og tid er alfa og omega
Som bioingeniør er presisjon og tid det viktigste du har å forholde deg til. «Korrekt svar på rett tid, det er bioingeniøren i et nøtteskall» sier Randi Anny Utne Holt som er studieprogramleder for Bachelor i bioingeniørfag på Øya.
En blodprøve- eller vevsprøveresultat må være 100 % riktig og pasienten trenger svar på prøven så snart som mulig. Derfor er det viktig at studentene lærer seg kvalitetskontroll, målemetoder og laboratorieinstrumenter.
Problembasert læring
Studentene jobber etter ProblemBasert Læring (PBL)-modellen der de får utdelt en «case» basert på en reell situasjon med en pasient. Studentene skal selv finne ut hvordan de bør løse «casen». Det er lagt opp til gruppearbeid for å diskutere hvordan studentene har løst oppgaven på ulike måter.
Målet er at studentene i løpet av studiet skal lære å utføre laboratorieteknisk arbeid selvstendig, ha kunnskap om en analysemetodes muligheter og begrensninger, gjøre metodetilpasning og tilegne seg nye metoder.
Fra treningsarena til arbeidsliv
«Lab er ikke lab» sier Eli Kjøbli som er emneansvarlig og førstelektor ved Institutt for bioingeniørfag. Eli har et brennende engasjement for utdanning, og kan fortelle at det jobbes godt med kobling mellom det studenten lærer gjennom året og det studenten skal vurderes på.
På første del av praktisk eksamen får studentene testet sin kunnskap og sine ferdigheter på laben, innen histopatologi (læren om forandring i vev ved sykdom), cytologi (cellelære) og biokjemi. Studentene trekker eksamensoppgave fra et utvalg oppgaver og har 15 minutter på å forberede seg. Deretter tre timer til å utføre laboratoriearbeidet og skrive logg selvstendig og under observasjon.
Frode Vågen, Ragnhild Bach og Eli Kjøbli er blant de som bidrar til å lære opp en ny generasjon bioingeniører.
Et klart skifte
Før praktisk laboratoriearbeid var en del av slutteksamen, prioriterte studentene å sitte og lese til eksamen framfor ferdighetstrening i laben (!) «Det har vært et klart skifte» sier Frode Vågen som er teknisk leder og senioringeniør ved instituttet.
«Eksamen påvirker hvordan studentene jobber med faget. Når andre studenter går hjem for dagen, sitter våre studenter igjen på laben og trener på det de ønsker å mestre bedre» sier Randi Anny Utne Holt. Det er kultur i klassen å være på laben for å bli trygg i det de skal kunne.
Får vist sine ferdigheter
”Eksamen gikk fint, jeg var veldig nervøs før vi fikk tildelt oppgaven, men da jeg først satt i gang visste jeg hva jeg skulle gjøre.” Robert Edin Hanssen (24 år)
”Jeg klarte å vise mine ferdigheter under praktisk eksamen. På teoretisk eksamen er det lett å glemme det du har lært. Det du gjør på laben glemmer du ikke! Du vet hva du kan og hva du ikke kan.” Edvard Aske (26 år)
Lager egne ferdighetsmål
I emnebeskrivelsen er overordede ferdighetsmål beskrevet. Ut fra disse, og ut fra egne forkunnskaper og ferdigheter, setter studentene sine egne ferdighetsmål som de kan jobbe med over tid.
«Dette er en god måte å jobbe på for at studentene skal bli selvstendig på laboratoriet, rollen som faglærer blir mer å være veileder.” sier Eli. “På denne måten gir vi tillitt og ansvar for studentens egen læring. Dette tror vi styrker studentenes selvtillit og faglige stolthet når de er ferdig med tre års utdanning.»
Studentene sier det er vanskelig å skrive ferdighetsmål, men på laben vet de egentlig hva de bør trene på.
“Speed-date» med laboratoriet
«Bytt!» ropes det. Alle studenter flytter en stol til høyre. Eksamen er godt i gang. Nærmere 60 studenter fordelt på tre laboratorier skal «speed-date» med 25 forskjellige oppgaver som de må løse på eksamen. De har tre minutter på hver oppgave, så må de videre til neste post.
![]()
I løpet av en eksamen på to timer, blir bioingeniørstudentene testet i tema fra hele pensum i faget mikrobiologi.
«Det er mye forarbeid, men en effektiv måte å vurdere studentene på» sier Kirsten Lines Slotterøy som er ansvarlig for mikrobiologi-delen av eksamen.
Mikroskopi, «vevsprøve og bilder av celler) bakterievekst på skåler og identifikasjonstesting er noen av oppgavene de møtte på eksamen. Eksamen går smidig for seg. Studentene har øvd på denne delen av eksamen tidligere, slik at de vet hvordan rullering av plassbytte fungerer.
Godt arbeidsmarked for bioingeniører
Edvard er en av de studentene som gjennomførte eksamen. «Fint å bli vurdert på det vi skal prestere på i jobbsammenheng. Det er jo dette jeg vil jobbe med når jeg er ferdig med studiet.”, sier han.
Edvard vil jobbe for Blodbanken når han er ferdig med studiene. Han er allerede innkalt til intervju torsdag uka etter eksamen.
Synne har allerede fått jobb. ”Jeg har fått jobb på Tynset sykehus og skal starte der i juni, har hatt sommerjobb der tidligere. Det er jo slik at man ikke er utlært etter studiet og vil alltid være apparat og logistikk som man trenger å lære seg når man kommer ut i arbeidslivet.” Synne Dalen Jordet
Kine H. Kristiansen (til venstre) og Kirsten G. L. Slotterøy
Det er et godt arbeidsmarked for bioingeniører i Norge, sier Randi Anny Utne Holt. Det utdannes mange her i Trondheim og flere vil jobbe på St. Olavs som gjør at sykehuset kan velge fra øverste hylle. Om de reiser litt ut fra Trondheim, får de aller fleste jobb. Studiebarometeret viser at studentene ved bioingeniørutdanningen er over snittet fornøyd med hvordan praksis brukes som grunnlag for diskusjon/refleksjon i undervisningen.
Eksamensformen er med på å sikre at uteksaminerte kandidater er klare for praktisk arbeid når de er ferdige med studiene.
Her kan du lese mer om aktivitetene til Institutt for bioingeniørfag
Bloggforfatter
![]()
Blogginnlegget er skrevet av Ida Johanne Ulseth. Hun jobber som rådgiver i Studieseksjonen ved Fakultet for naturvitenskap